כולם יודעים שמשחק חשוב להתפתחות הפעוט והילד. האמנם? מדוע?
משחק הוא תחום עיסוק מרכזי ומשמעותי בילדוּת. ילדים מבלים בו את רוב שעות היום. הן בבית והן במסגרת החינוכית. המשחק משמעותי וחשוב לבריאות ולרווחה של הילד והוא מהווה חלק בלתי נפרד מהתפתחותו. למעשה, מרבית הלמידה וההתפתחות בגיל הרך מתבצעת באמצעות משחק !
משחק דמיוני
משחק דמיוני הוא משחק בו ילדים משתמשים ביצירתיות ובדמיון שלהם כדי לחקות תרחישים מהחיים האמיתיים (לדוגמא: השכבת בובה לישון, האכלה של תינוק) או כדי להמציא עולמות דמיוניים ובדיוניים (למשל: חיות שמדברות, פיות שעפות). במהלך משחק דמיוני ילדים לוקחים על עצמם תפקידים שונים (לדוגמא: אמא, רופא, טייס), משתמשים בחפצים באופן סמלי (מקל הופך לשרביט, ארגז קרטון לחללית) וממציאים סיפורים ותרחישים חדשים (גיבורי על, אבירים). המשחק הדמיוני הוא משחק פתוח, חופשי, לא מובנה והוא מעודד את הילדים לחקור את הדמיון ומעבר לו ולהתנסות בעולמות חדשים.
המשחק הדמיוני מתחיל, בדרך כלל, להתפתח בסביבות גיל שנתיים והוא הופך להיות מורכב ומשוכלל ככל שהילדים מתפתחים וגדלים.
כיצד משחק דמיוני תורם להתפתחות ?
פיתוח יצירתיות ודמיון – הדמיון משרת אותנו לכל אורך חיינו, גם כמבוגרים. אנחנו משתמשים בדמיון כדי להמציא דברים חדשים, לפתור בעיות, לחשוב בצורה יצירתית ועוד.
פיתוח יכולות קוגניטיביות ושפה – המשחק הדמיוני מהווה אבן דרך חשובה ומשמעותית בהתפתחות. זאת, משום שהוא משקף את היכולת של הילד לחשוב לראשונה בצורה מופשטת ולהבין את מושג הסמליות. בנוסף, בזמן משחק דמיוני ילדים מפתחים ומרחיבים את היכולות השפתיות שלהם. במשחק דמיוני ילדים מרבים לעסוק בסיפור, בדיאלוג בין דמויות, בתרחיש וברצף של אירועים שהם בונים ומספרים.
פיתוח מיומנויות חברתיות ורגשיות – למשחק דמיוני תרומה משמעותית לעולמו הרגשי של הילד, להתפתחותו החברתית ולהתפתחות החשיבה החברתית. באמצעות משחק דמיוני ילדים מתרגלים את היכולת לחשוב מנקודת ראותו של האחר. כמו כן, באמצעותו, הילדים חוקרים את העולם, מתייחסים לאחרים ולומדים נורמות חברתיות שיסייעו להם להשתתף באופן מיטבי בחברה.
איך נעודד את ילדנו לשחק משחק דמיוני?
משחק משותף – נצטרף למשחק של הילד – נשחק יחדיו ! נניח את הטלפון בצד, נשב עם הילד על הרצפה, בגובה העיניים. אם המשחק נתקע נציע לילד רעיון. נכנס יחד עם הילד לעולם הדמיוני שלו ולא נשלול את הרעיונות שלו. המשחק המשותף לא צריך להתארך זמן רב, אך חשוב שיהיה איכותי ושההורה יהיה שותף פעיל ללא הסחות כמו ניידים או עיסוקים אחרים.
מתן דגם – אם הילד מתקשה להתחיל לשחק, נעזור לו על ידי מתן דגם, מודל של משחק דמיוני. נחקה את הפעולות שהילד עושה, נרחיב ונהפוך אותן למשחק משמעותי. לדוגמא: נחקה את הפעוט המסיע מכונית, נוסיף עוד מכוניות למשחק ונשחק במרוץ מכוניות. נושיב בובות פליימוביל של אמא וילד במכונית ונסיע אותה לגן הילדים.
סביבה מעודדת משחק
נשתמש בצעצועים וחפצים שמעודדים משחק דמיוני כמו תחפושות, כלי מטבח, תיק רופא, כלי עבודה, כלי תחבורה, בובות, חיות ועוד. עם זאת, חשוב לזכור שמשחק דמיוני עשיר ומרתק יכול להתרחש גם עם חפצים יומיומיים פשוטים וזמינים: במחי יד גליל נייר טואלט יכול להפוך למשקפת של פיראט, גרב ישנה המולבשת על היד תהפוך לנחש הזוחל לאט… נקפיד לא להוציא יותר מידי צעצועים וחפצים בכדי לא לגרום לבלבול והצפה של הילד.
לסיכום, משחק דמיוני אינו "רק" משחק ילדים. משחק דמיוני מסייע להתפתחות הילד בהיבטים רבים. זהו שלב התפתחותי מיוחד וקסום. עודדו את ילדיכם להשתתף במשחק דמיוני. עוד לפני שתשימו לב, הסיר שהיה קסדת אבירים יהפוך לסיר פסטה אמיתי שיכינו בעצמם, כדי לחזק את "האביר" הפנימי שלהם… שחקו ותהנו !
שאלות ותשובות
לא מצאתם את התשובה שאתם מחפשים? נא דברו עם הצוות שלנו.