flow-kids.com

משלוח עד הבית חינם בקניה מעל 300 ש״ח״

עיצוב חדר משחקים תומך התפתחות | 3 עקרונות בסיסיים

עיצוב חדר משחקים
Flow
פורסם ב 14 אוק 2024

Rebecca Levison

רבקה לויסון אמא ל 3 ומרפאה בעיסוק לילדים מ- 2016. עובדת עם ילדים במרכז חינוכי טיפולי להורים וילדים ומייסדת FLOW.

תוכן עניינים

Toggle Table of Contents

עיצוב חדר משחקים לילדים זה הרבה יותר מסתם ענין אסטטי

נכון, חשוב לנו שהנראות תהיה נעימה לעין ותשתלב בטבעיות עם שאר המרחבים בבית אבל חשוב יותר להבין שלעיצוב חדר משחקים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות ילדיכם.

הסביבה הביתית היא הטבעית והבטוחה ביותר לילד, היא משמעותית הרבה יותר מכל סביבה חינוכית או טיפולית שהילד מבקר בה.

חדר משחקים מותאם יכול להוות כלי משמעותי בפיתוח וקידום ילדים בתחומי התפקוד השונים. באמצעות עיצוב מותאם יוצרים מרחב בטוח המעודד חקירה התנסות ולמידה ומאפשר לילדים להתנהל במרחב באופן עצמאי. בעקבות זאת הם רוכשים ומשכללים מיומנויות חדשות, חווים חוויות הצלחה ומבססים תחושת מסוגלות. לעומת זאת, חדר משחקים שאינו מותאם, מצמצם את התנסותם של הילדים, יכול להוות מקור לתסכול ולהפריע לביסוס משחק עצמאי.

אז אך מתחילים?

יצירת אזורים מוגדרים המאפשרים התנסות במגוון תחומי תפקוד

ישנה משמעות רבה להקצאת אזור נפרד לכל תחום. ברגע שהאזור מיועד לפעילות בתחום אחד בלבד, הילד יודע מהם/ן האפשרויות העומדות לפניו ומה מצופה ממנו לעשות עם הכלים/משחקים/ חומרים שלפניו.

דוגמאות לפינות מוגדרות:

  • פינת יצירה – פיתוח מיומנויות מוטוריקה עדינה, גרפו מוטוריקה, שימוש והתנהלות יעילה עם חומרים וכלים ויצירתיות.
  • פינת קריאה  – פיתוח שפה, מיומנויות חברתיות ורגשיות.
  • פינת משחקי הרכבה ומשחק חופשי – פיתוח משחק עצמאי, הבאת רעיונות, תכנון וביצוע בהתאם לרעיון. גמישות מחשבתית וכד׳
  • פינת משחקי תפקידים – (לדוג׳ מטבח משחק / פינת בובות / פינת רופא / פינת תחפושות וכד׳) שכלול ופיתוח מיומנויות משחק סוציו – דרמטי, כישורים חברתיים והתפתחות רגשית.
  • פינת משחק מובנה – (שידת משחקים קטנה עם משחקי קופסה/ פאזלים/ תרגילים בהתאם לשלב ההתפתחותי ) פיתוח מיומנויות קוגניטיביות, פיתוח מיומנויות למידה, עבודה על פי דגם / על פי הוראות.
  • משחקים מוטוריים במרחב – (טרמפולינה, מנהרה, קשת איזון, נדנדה וכד׳)

הנגשת המשחקים

המשחקים צריכים להיות ממוקמים בגובה העיניים והידיים של הילד, כך שיוכל להתנהל במרחב בעצמאות ולקחת כל משחק שיחפוץ לבדו ללא בקשת עזרה ממבוגר.

יחד עם זאת חשוב שהמשחקים יוצגו באופן בו הם מעוררים את סקרנותו של הילד והוא יוכל להבחין בברור בסוג המשחק ובחלקים אותו הוא מכיל (לדוגמא במדפים או שידות נמוכות. להניח את הקופסה פתוחה / בסלסלאות המאפשרות להתבונן בכל חלקי המשחק).

הקפדה על עקרון זה, מציתה את סקרנותו של הילד, מזמינה אותו להתנסות, מקלה ומעודדת משחק עצמאי ומחזקת תחושת ביטחון ותחושת מסוגלות.

הפחתת עומס

עומס חפצים ומשחקים הגלויים לעיניו של הילד בחדר יוצר עומס חושי ורגשי המשפיע על רמת התפקוד שלו. הילד יתקשה בעיבוד כל המידע שמולו, בבחירת משחק, בכניסה לפעילות משחק משמעותית ובשמירה על קשב לאורך זמן. לרוב נראה ילד שזקוק לעזרת מבוגר בבחירת המשחק ובכניסה לפעילות מכוונת, מוציא משחק אחד אחרי השני  או נמנע משהיה בחדר ובוחר להוציא את המשחקים החוצה.

אז מה עושים? מתחילים למיין!

השאירו אך ורק את המשחקים שמעניינים את הילד ברגע זה ומתאימים ליכולותיו ולשלב ההתפתחותי שלו, תתפלאו לראות שכבר העומס פחת. אם עדיין נשארו ברשותכם כמות גדולה של משחקים מתאימים, הניחו אותם  ב ״באחסון שקט״ – ארון סגור שאינו נגיש לילד, והשתמשו בהם ליצירת רוטציות (תחלופה בין המשחקים).

הרוטציה מתבצעת בהתאם לתחומי העניין של הילד. אחת לשבוע / שבועיים אתם מרעננים ומחליפים את משחקים שהילד פחות התעניין או מיצה במשחקים מהאחסון השקט.

אם יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים ליצור קשר

REBECCA – שלכם


Flow
Flow
Flow
Flow